A Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti Osztályának rövid története 

Heim Pál KórházA Kórház 1901-ben Ybl Lajos tervei szerint közadakozásból épült, eredetileg állami gyermekmenhely céljára. A még gyermekmenhely keretében 80 ággyal muködő sebészeti-ortopédiai osztály első osztályvezető főorvosa Dr. Schachter Miksa volt (1909-1917) Őt követte Dr. Makai Endre (1917-1944), Dr.Füzy Márton (1944-48), Dr.Szappanos Mihály (1948-57). 1953-tól az Intézetet az államtól a főváros vette át, jelenlegi nevét 1957-ben kapta. 1964-től az Orvostovábbképző Intézet (OTKI) I. Gyermekgyógyászati Tanszéke is itt kapott helyet.

1957 őszén Dr.Horváth György került a sebészeti osztály élére, aki 72 éves koráig, 1972-ig volt osztályvezető főorvos. Vezetése alatt az osztály igen komoly szakmai fejlődést ért el. Az akkor még hazánkban csak kezdő lépéseket tevő modern aneszteziológiai eljárások (pl. az intratrachealis narkózis) bevezetése Dr.Hirsch Tibor nevéhez kötődik. A mutéti repertoár felölelte a gyermeksebészet csaknem minden területét. Horváth főorvosnak köszönhetjük a csontvelőgyulladás korszerű kezelését, a komplex daganat terápiás elvek és mellkassebészeti műtétek bevezetését. Az ország gyermeksebészetéért sokat tett mint a Magyar Sebész Társaság Gyermeksebész Szekciójának elnöke. Ebben az időben több speciális terület vált le a sebészetről: 1958-ban Dr. Berndorfer Alfréd vezetésével a Fejlődési Rendellenességek Sebészeti Osztálya, és önállósult az Ortopédia is Dr. Herczeg Miklós vezetésével. 1970-ben létesült az Urológiai Osztály Dr. Tóth József főorvossal az élen. Az ajak-, és szájpadhasadékosok speciális komplex ellátását pedig Dr. Kallai Ferenc főorvos vitte tovább az Orr-Fül-Gége Osztályon.

1972-ben Dr.Rácz Dániel vette át az osztály vezetését. Ekkor alakult ki a kórház-poliklinikai egység, a főváros gyermeksebészeti ügyeleti rendszere, majd 1987-ben megszervezte a Központi Gyermekbaleseti Ambulanciát is. Új műtéti eljárásokat vezetett be a vastagbél-, az újszülött-, és a máj (portalis) keringés sebészetében. Felülmúlhatatlan volt az akut hasi kórképek kórismézésében - noha akkor még sem ultrahang, sem CT nem állt rendelkezésünkre. Nevéhez fűződik a korszerű baleseti sebészeti elvek és szemlélet bevezetése osztályunkon.. Ezidotájt újabb osztály vált le a Sebészetről: Dr.Hirsch Tibor vezetésével megalakult a főváros első Gyermekanaesthesiológiai- és Intenzív Therápiás Osztálya. Rácz főorvos az 1979-ben megalakult Magyar Gyermeksebész Társaság alapító és később is vezetőségi tagja volt. 1985-ben a főváros Gyermeksebész Szaktanácsadója lett. 1988-ban nyugalomba vonult, de a mai napig is szívesen látott vendégünk. Bölcs nyugalma, mély humánuma még hosszú ideig példa lesz számunkra.

1989-2001 között Prof.Dr.Tasnádi Géza vezette az osztályt. A kórház fejlodésében sokat jelentett a radiológiai osztály korszerűsítése, az ultrahang, CT és intervenciós radiológia létrejötte, nem utolsósorban az igen színvonalas laboratóriumi diagnosztika, amelyek nagyban hozzájárultak az országosan egyedülálló, nemzetközileg is elismert angiologiai és érsebészeti profil kialakulásához. 1990-ben megtörtént a műtőtraktus korszerűsítése, kiváló felszereléssel. Ebben az idoben alakult ki az osztály összes mai profilja: angiológia, mellkassebészet, plasztikai sebészet, onkológia, vastagbélsebészet, manometria, gasztroenterológia és endoszkópia valamint baleseti sebészet, amelyekhez az utóbbi években a videoendoszkópos műtétek (artroszkópia, laparoszkópia és torakoszkópia) is felsorakoztak.

Tasnádi Tanár Úr nyugalomba vonulása után 2001 decemberében Dr.Sárközy Sándor vette át az osztály vezetését. Jelenlegi céljainknak megfelelően figyelmünket az eddigiek mellett a teljeskörű sürgősségi ellátás, a kézsebészet, az ortopédiai (artroszkópia, gerinc, rehabilitáció), gégészeti (maxillofaciális traumatológia, fej-nyak sebészet onkológiai és rekonstrukciós vonatkozásai, bronchológia)és urológiai (laparoszkópos) határterületek irányába szeretnénk fordítani.