A szegedi gyermeksebészeti osztály története

A Szegedi Gyermekgyógyászati Klinikán 1966-ig önálló gyermeksebészeti osztály nem működött. Dr. Troján Emil egyetemi docens végezte a műtéteket. Hivatalosan 1966. okt. 1-jén nyílt meg a Gyermeksebészeti Osztály Dr. Altorjay István egyetemi docens vezetésével, aki az I. sz. Sebészeti Klinikán dolgozott és egy évig Humboldt ösztöndíjasként Münchenben sajátította el a gyermeksebészetet - Obernidermayer professzor keze alatt- addigi sebész, traumatológus és ortopéd szakvizsgája mellé. Ő volt az első magyar gyermeksebész egyetemi tanár. Vele együtt került az osztályra Dr. Füzesi Kristóf és Dr. Bélay Mária aki az aneszteziológus feladatokat látta el.

1967-ben lépett be az osztályra Dr. Praefort László, aki 1972-ben átvette Dr. Bélay Máriától az aneszteziológusi feladatkört, mellette Dr. Király Ágnes a másik altató orvos 1996 óta. Gyermeksebészként 1972-tol Dr. Tornyos Szabolcs, 1978. óta Dr. Németh Péter, majd Dr. Bán Gyula (1985.), Dr. Lőrincz Attila (1993.) Dr. Kovács Tamás (2003), Dr. Juhász László (2003), Dr. Vizi András (2006), Dr. Milassin Tamás (2008) dolgozik az osztályon folyamatosan. Dr. Nagy Dániel rezidensként tevékenykedik osztályunkon. Dr. Szabó Mihály 1969-től dolgozott nálunk nyugdíjazásig. Dr. Németh László 1990-től 2003-ig dolgozott intézetünkben.

 

1992-ben Dr. Altorjay István nyugdíjba vonulása után Dr. Füzesi Kristóf vette át az osztály vezetését, melyet egészen 2007-ig igazgatott. 2008 óta Dr. Tornyos Szabolcs az osztály vezetője.

 

Az osztály kialakításával a sebészi gyermekbetegek mellett az addig mind Szegeden mind a környező megyékben megoldatlan gyermekkori ortopéd valamint traumatológiai betegek ellátása is megvalósult, és Szeged Dél-Kelet Magyarországi Gyermeksebészeti Centrummá vált. Osztályunk jelenleg 25 ággyal rendelkezik. Gyakorlatilag minden gyermekkori műtétet végez az osztály (újszülött sebészettől az index betegségeken, a hydrocephaluson, az ajak-szájpadhasadékon, a tápcsatorna, a vese és a húgyutak fejlődési rendellenességein, a mellkasi rendellenességeken át az égések utáni plasztikai műtétekig). A sérült gyermekek traumatológiai ellátását is az osztály látja el 14 éves korig. Az utóbbi időben emelkedő számú onkológiai beavatkozásokat is osztályunk végzi. A hasadékos betegek gondozása gyermeksebész, logopédus, fül-orr-gégész és ortodontológus együttműködésével történik a hasadékos szakrendelésen. A húgyúti fejlődési rendellenességben szenvedőket a klinika nephrológiai munkacsoportjával közösen gondozzuk. Osztályunk profiljába egyre javuló műszerparkkal bele tartoznak a minimálisan invazív sebészeti technikák is, laparoscopias beavatkozásaink száma évről évre növekszik. A Gyermekgyógyászati Klinika 11 profiljának gyermeksebészeti vonatkozású konzíliumait és műtéteit ellátjuk, szoros és jó kapcsolatot ápolunk klinikánk gyermekgyógyászaival. Az osztály működésének hátterét a súlyos betegek prae- és postoperatív kezelésében az intenzív betegellátó osztály és a neonatális intenzív osztály biztosítja.

 

2001-től a Szegedi Gyermekklinika sebészeti osztálya Európailag akkreditált gyermeksebészeti osztály lett.

 

Az osztály orvosainak tudományos munkája döntően a klinikummal függ össze. Eddig öt tudományos értekezést minősítettek (Dr. Füzesi Kristóf, néhai Dr. Altorjay István, Dr. Szabó Mihály, Dr. Németh László, Dr. Lőrincz Attila). Dr. Németh László Dublinban az európai gyermeksebészi kutató intézetben dolgozott 2 évet, így a kutató munkába is bekapcsolódott az osztály. Dr. Lőrincz Attila Detroitban töltött hosszabb időt szintén kutatással, és szerzett tapasztalatokat a robotsebészet terén, jelenleg Dániában dolgozik. Külföldi tanulmányutak kapcsán széleskörű nemzetközi kapcsolat alakult ki vezető gyermeksebészeti intézetekkel: Glasgow, Dublin, Graet Ormond Street, Halle, Mainz, Zürich, Helsinki, Turku, Graz, Detroit, Los Angeles, Sacramento, Pozsony.

 

Az osztályon jelenleg dolgozó munkatársak:

Dr. Tornyos Szabolcs osztályvezető főorvos

Dr. Németh Péter egyetemi adjunktus

 

Dr. Bán Gyula főorvos

 

Dr. Kovács Tamás egyetemi tanársegéd

 

Dr. Juhász László egyetemi tanársegéd

 

Dr. Milassin Tamás klinikai orvos

 

Dr. Vizi András klinikai orvos

 

Dr. Nagy Dániel rezidens

 

Dr. Füzesi Kristóf Professzor emeritus

 

Dr. Lőrincz Attila egyetemi adjunktus (jelenleg Dániában)

 

Dr. Szabó Mihály alapítványi kuratórium elnök

 

 

Az osztály által működtetett alapítvány:

 

„Gyermeksebészet A Műtétre Váró Gyermekekért” Alapítvány

 

Szeged Korányi Fasor 14-15 6722.

 

Dr. Szabó Mihály Kuratórium elnök

62/545340 Fax: 62/545329